Translate

divendres, 22 de maig del 2009

Governar la immigració, repte d'Europa

"En este siglo XXI, los emigrantes necesitan a Europa y Europa necesita a los inmigrantes. Una Europa de puertas cerradas sería más pobre, más débil y más vieja. Una Europa de puertas abiertas sería más justa, más rica, más fuerte y más joven, siempre que Europa aborde debidamente la inmigración".

Part del discurs que va pronunciar Kofi Annan al 2004 al Parlament Europeu. Ha fet referència avui Raimon Obiols en un acte de campanya a les eleccions europees, Europa és diversitat. Bons discursos de la gent de la taula, Roberto Labandera, Josep Ma Sala, Mohamed Chaib i Obiols. I bones intervencions de la gent del públic, animadíssim. Soc bastant dolenta per calcular, però al voltant de 300 persones dels col.lectius de Xábaca, Xarxa Llatina, Baobab, i altres entitats. I molt bon ambient. He volgut destacar el projecte socialista, que és europeu, i és universal, cridat a ser compartit amb els homes i dones d'arreu, perquè ens uneixen uns valors que van més enllà del nostre lloc de naixement.

Continuant amb el discurs d'Annan, necessitem governar la immigració. Des de les ciutats especialment i els territoris, però també d'una forma integral a nivell europeu. Des de la mateixa realitat i sent molt coherents. Europa ha necessitat immigració per superar la seva devallada de natalitat, Europa ha necessitat immigració per omplir llocs de treball que l'han fet créixer econòmicament. Europa ha rebut treballadors i treballadores, que són ciutadans i ciutadanes europeus.

Cal governar la immigració, amb una política integral europea, (i que no és la de Berlusconi, perquè no és real, és la xenofobia d'Estat que pot tenir greus conseqüències). Si no es governa, com ha dit Obiols avui, sempre hi haurà gent que treurà profit. Explotar l'alarma significa cridar els mals per als uns i per als altres. Governar la immigració, en els fluxos migratoris, en els processos d'acollida i integració, en les polítiques de cohesió, en la qualitat i seguretat dels barris, ... és una qüestió estratègica. I com a estratègia s'ho ha de prendre Europa, també, però no des de l'alarma, sino des de la coherència de la realitat dels nostres pobles. Amb això estem.

foto de l'amic Josep Duran