Translate

divendres, 4 de juliol del 2008

Parlant de socialisme

"Encara hi ha locus que parlen de socialisme".
Ho ha dit Miquel Iceta en la presentació dels llibres Les paraules del socialisme, un diccionari obert per a l'esquerra de demà, d'Antoni Comin i Raimon Obiols. I L'esquerra, un instint bàsic, 21 reflexions sobre els reptes del socialisme al segle XXI, de diversos autors.

I ho ha dit com a reivindicació i opció necessària, "el socialisme com a horitzó desitjable". En la presentació també compartien taula, a més d'Iceta, Laia Bonet, Jordi borja, Toni Comín i Raimon Obiols. Són llibres que pertanyen a la col.lecció "Els anys que vénen", producció dels debats a l'entorn de la Convenció pel Futur, de "la causa comú de l'esquerra" que diu en Raimon Obiols.

He pogut participar en el llibre sobre l'instint de l'esquerra, el tercer, amb un article, i he d'agrair la confiança i la invitació en demanar-me aquesta aportació.

Destaco una frase que a la vegada ha destacat en Jordi Borja ,"a una pregunta televisiva, imprevista i en directe, sobre com definiria el socialisme, Miterrand va respondre amb concisió: és la justícia, és la ciutat". Em sembla molt suggerent. Ciutat, l'espai lliure que ens fa ciutadans i ciutadanes.

I destaco una reflexió d'Obiols al finalitzar l'acte, per trobar-nos en portes congressuals. El PSC neix de la vocació "d'un sol poble", i amb vocació federalista. Li toca ara ser "el partit federador", escriure el full de ruta per la unitat civil, per la Catalunya que fuig de les lamentacions i és emprenedora, per la Catalunya de la majoria, per influir en Espanya en un model federal,... Ha destacat un article recent de Ferran Mascarell en el que diu que "un país és sempre una idea i una acció" .
Es tracta d'això, precisament. I la èpica, també la necessitem de tant en tant.

2 comentaris:

Pep MOLSOSA ha dit...

Consol,
encara no he vist els llibres.
Però mentrestant, i donat que cites Miterrand, m'agradaria apuntar aquí la idea de la seva dona, Danielle: ser d'esquerres és reaccionar, rebelar-se contra les injustícies !
I ho deia en un sentit pràctic, no estètic: ser d'esquerres és actuar (agir) concretament contra les coses que no van bé ...
Fins aviat.

Consol Prados Martínez ha dit...

Hola Pep,
crec que és cert que ser d'esquerres és reaccionar. És una vocació transformadora.
Mira de trobar els llibres, crec que t'agradaran. I els podrem comentar.
Salut!