Translate

diumenge, 1 de juny del 2008

Jornada sobre immigració amb JSC



Dissabte passat vaig participar en la jornada que varen organitzar les JSC sobre immigració. Va ser a L'Hospitalet de Llobregat i ens va rebre la seva nova alcaldessa, Núria Martín, amb un bon discurs des de la experiència en la gestió de la immigració, i des de la proximitat de viure la ciutat que ara lidera. També en Raul Moreno, primer secretari de les JSC, que va apuntar el compromís de treballar conjuntament amb els joves d'orígen immigrant. I Carlos Serrano, primer secretari de les JSC de L'H, que ens va donar la benvinguda i va obrir la jornada apuntant ja alguns reptes per començar.

Vaig compartir taula amb Dolors Fernández, tinenta d'alcalde i responsable de l'Àrea de Benestar Social de L'H, i amb Ignasi Camos, ara assessor al departament de Presidència de la Generalitat, i durant els mesos del meu pas per la Secretaria d'Immigració, adjunt a la secretaria, gran coneixedor del tema i molta feina des de la Càtedra d'immigració de la Universitat de Girona, però sobretot un gran amic. Més ponents, com representants d'entitats o en Jesús Husillos, el responsable tècnic de les polítiques d'immigració a L'H i que actua i parla des del coneixement pragmàtic de la realitat que trepitja. En Marc Mellado va ser una mica el que ens va embolicar per passar-nos el matí de dissabte reunits. I va ser agradable.

Només alguns apunts al voltant de la jornada, que no són nous, però és bo recordar-los, i que temps tindrem d'anar entrant amb més concreció.

- La immigració s'ha de governar. És fruit del creixement econòmic dels darrers anys i al mateix temps el creixement econòmic en bona part es deu a l'increment de treballadors i treballadores que ha suposat la immigració. Però el creixement tan accelerat provoca impactes que cal saber gestionar.

- La immigració és un fet estructural i fins que no ho hem assumit així, no hem començat a dir les coses pel seu nom i dissenyar polítiques coherents amb la situació. La gestió dels fluxos migratoris és primordial, i el reagrupament familiar necessita d'una revisió que permeti fer una millor previsió.

- Els impactes els veiem als barris i als serveis públics principalment. Per això cal continuar invertint de forma prioritària en les zones urbanes amb mancances i amb una nova tensió que pot provocar la immigració. I per això cal adaptar els serveis públics a la nova realitat: més població i més diversa. Aquesta adaptació ha de ser increment de recursos i noves formes de gestió.

- La necessària coordinació i cooperació de les administracions. I el necessari consens, social i polític, en el Pacte Nacional per a la Immigració que tantes vegades i des de fa anys hem reclamat, al menys des de la nostra organització política.

- L'espai local és l'espai clau per governar la immigració que conviuu a les nostres ciutats. Però per això necessita dels recursos i de l'autoritat (en el sentit de lideratge).

- No només les administracions tenen un paper, la societat civil també i principalment. Per això des d'organitzacions juvenils com la JSC s'ha de fer bona feina d'interlocució, diàleg, i projectes comuns que facilitin el sentiment de pertinença a una societat. Són necessaris vincles per deixar de ser els "nosaltres" i "ells".

5 comentaris:

Javi ha dit...

Consol,
m'hauria agradat molt compartir el matí de dissabte amb els que vau ser a l'Hospitalet parlant i debatent sobre immigració, el tema s'ho mereix, però les obligacions laborals són les obligacions laborals...

El treball amb els joves d'origen immigrant hauria de ser un dels puntals de treball de les orgatnizacions juvenils, a tots els nivells. Cal conèixer les seves realitats i treballar per millorar-les, doncs massa vegades, alguns d'aquests joves es veuen a sí mateixos com a part del que anomenaríem "joves oblidats", és a dir, aquells joves en els que no es pensa quan es dissenyen les polítiques de joventut que es volen aplicar en un municipi. I això pot contribuïr a crear situacions d'exclusió social.

En fi, el tema dóna per molt, fins aviat.

Carlos ha dit...

Consol per la meva part i en nom de LH donar-te les gràcies per vindre a la jornada.

Una abraçada

Consol Prados Martínez ha dit...

Javi, Carlos, gràcies pels comentaris. Segur tindrem ocasions per continuar.
Carlos, va ser tot un plaer i sabeu que podeu comptar.
Endavant.

Marc Mellado ha dit...

consol vull agrairte la teva participacio i el teu compromis. per a mi i per a la jsc sempre seras un referent. moltes gracies

Anònim ha dit...

jo sols puc dir que admiro la teva capacitat de treball, pasades presentes i espero futures
TERESA