Translate

dijous, 22 de febrer del 2007

La Llei de Serveis Socials al Parlament

La llei de serveis socials ja està en tràmit parlamentari. És a dir, un cop aprovada pel govern, ara debatrem els articles de la llei, les esmenes, les aportacions, amb la voluntat d'arribar a consens per part dels grups parlamentaris -al menys per part nostra- i un cop aprovada al Parlament entrarà en funcionament, per fi.

Ja va ser aprovada pel govern anterior i ja va començar el seu tràmit parlamentari en la legislatura anterior, però entre la poca voluntat del grup de CIU per agilitzar el tràmit i l'avançament de les eleccions, no varem arribar a port.
Un dels compromisos del president Montilla va ser que la llei de serveis socials fos de les primeres en aprovar-se i així s'està seguint.

Necessitem aquesta llei per avançar en benestar, sense dubte. Necessitem aquesta llei per fer arribar més progrés a més gent. Tenim un sistema feble i assistencialista que exclou a les classes mitjanes, i poc desenvolupat que fa que l'atenció a les persones recaigui en les famílies, que vol dir que recau en les dones principalment. Volem més Estat de Benestar per tenir més cohesió.

Vull destacar que aquesta llei no s'entén per si sola si no és en el marc d'una reforma social molt més ambiciosa. Al costat del Pacte Nacional d'Educació, al costat de la Llei de barris, al costat de les millores en els serveis de salut, al costat de la Llei de prestacions socials, al costat de més inversió en infraestructures,...

Una Catalunya més justa és una Catalunya més forta, i aquest és el nostre model de país. Per avançar en aquesta reforma social necessitem que sigui més col.lectiva. El govern la impulsa però cal l'adhesió de la societat per fer-ho efectiu. Cal crear un corrent positiu de la Catalunya social en contra de les reticències i el pesimisme, i en bé del progrés d'una sola velocitat. No ens podem permetre dobles velocitats -la Catalunya rica i connectada al tren del progrés i la Catalunya de nous riscos-, perquè ens debilita.

CIU ha presentat en els dos moments de debat a la totalitat de la llei, -fa un any en l'anterior legislatura com ara- una esmena a la totalitat, tot i que aquesta vegada la va haver de retirar davant de la seva absoluta soledat. Soledat que l'ha acompanyat durant els dos dies que va durar el plenari en temes fonamentals per la gent com aquesta llei, o la seva sol.licitud de recurs d'inconstitucionalitat de la Llei estatal de suport a la vida autònoma i atenció a la dependència.

El creixement demogràfic de Catalunya necessita de més inversió en política social (educació, salut, serveis d'atenció a les persones,...). I el projecte de la Catalunya social ha de ser molt més compartit. Aquesta és la nostra invitació.


Principals eixos de la Llei de Serveis Socials
La meva intervenció en el Ple del Parlament, 14 de febrer