Translate

dissabte, 9 de maig del 2009

Des de causacomuna, reflexions sobre la crisi i Europa


Una cita de Churchill que Raimon Obiols a Mataró va posar com a exemple per presentar l'esperit de la Conferència Oberta, Catalunya causa comuna, "es necessita coratge per aixecar-se en una assemblea i dir el que es pensa, però més coratge encara es necessita estant assegut i escoltar el que els altres et diuen". D'això es tracta. Els polítics sempre criticats perquè sempre parlen però poc escolten. Canviem l'escenari i el públic doncs.
Recullo alguna idea sobre l'exposició d'Obiols a Mataró sobre la crisi i sobre Europa. 30 anys d'hegemonia de la dreta (a nivell internacional), ens ha portat a la catàstrofe actual. Dies enrerra llegia algun article sobre els principis que van aconseguir imposar l'era de Thatcher i Reagan, "el mercat ho arregla tot", "menys estat i més mercat". Els seguidors ara callen (menys un) però guaiten a l'espera.
I ens trobem, d'acord amb Raimon, en una cruïlla importat, importantìssima: o triomfa el nou activisme d'Obama i un nou reformisme a Europa per més Europa, o torna la dreta més rabiosa. Diria més, o triomfa una esquerra sostinguda en el temps amb nous lideratges i amb els valors de la socialdemocràcia, o certament la dreta més rabiosa.
"El mercat ho arregla tot" ha fet crèixer la distància entre els pobres i els rics, a dins els països i entre els països. I davant la bombolla del fals progrés ha crescut l'endeutament de la gent per un model de vida que és insostenible. Un model de progrés basat en el que es té i no en el que s'és. Recordem que tenim uns baixos nivells de formació postobligatòria entre els joves, fruit en bona part d'aquest fals model del triomf fàcil.
Està clar que cada estat per sí sol no pot fer res o poca cosa. Per això necessitem més Europa, sí, claríssim. Com s'han equivocat els que varen votar contra la Constitució Europea!! especialment els partits d'esquerra (recordem ICV-EUA, ERC), quin greu error!!.
I Raimon també va anunciar el seu candidat per presidir el Consell d'Europa, Felipe González. Necessitem forts lideratges, en l'acció i en el discurs, perquè la cruïlla no és cap broma!.