Translate

divendres, 22 de maig del 2009

Democràcia econòmica


Ha sortit un llibre suggerent, i sembla que a propòsit pels temps que corren, tot i que porten alguns anys treballant en el projecte.
Democràcia i capitalisme no han anat del bracet, però , "...podem trobar en la nostra realitat econòmica experiències que assenyalin en la direcció de la democràcia econòmica? són les cooperatives i les empreses democràtiques, el sindicalisme, la banca ètica o els moviments de consum responsable formes d'organitzar la vida econòmica que eviten, ni que sigui de manera parcial, aquells principis que fan del capitalisme un sistema injust? és possible articular totes aquestes realitats en un mateix "mercat social"? té sentit veure-les com l'embrió d'un sistema econòmic alternatiu?".
Transcrit directament de la contraportada del llibre. Provocatiu.

Dimecres es va presentar a la cooperativa Abacus. Amb Joan Subirats (UAB), Jordi Garcia (xarxa Economia Social), Toni Comin (coordinador i coautor), amb la presentació de Luca Gervasoni també coautor i coordinador i Raimon Ribera, president d'Abacus. La sala plena, pleníssima. Expectació per la provocació "d'un capitalisme alternatiu", i també acompanyament dels amics i companys dels "culpables" del llibre. Li he d'agrair a en Toni Comin.

Probablement no sigui "l'alternativa al capitalisme", però les bones pràctiques ens demostren que hi ha altres maneres de fer, també en la economia, i especialment en l'economia. Com déia Subirats, però, resten internes, sovint invisibles, i cal crear vincles, generar sinergies, posar-les en valor. Serem capaços de generar petits moviments que esdevinguin models? Gent hi ha. Idees també. I les voluntats es generen i crec que coincideixen.

Projecte Democràcia Econòmica