Translate

diumenge, 19 d’abril del 2009

Polítiques socials, oportunitats per superar la crisi

Divendres a Forum Europa Tribuna Catalunya, la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila va fer una conferència sobre la crisi econòmica i les polítiques socials. Felicito la exposició i comparteixo el relat.

Les polítiques socials són només despesa? els serveis socials només per evitar conflictes? si seriosament ens plantegem un canvi de model productiu caldrà tenir en compte que l'atenció a les persones és un sector en creixement i creador d'ocupació. Un canvi de model productiu haurà de comptar amb aquest sector, perquè societats competitives també són societats en les que la qualitat de vida és un valor afegit, així com l'autonomia de les persones. I un canvi de model productiu també significa recuperar valors, "s'arriba més lluny cooperant que competint", en paraules de la mateixa consellera: agents econòmics, administracions, ciutadania organitzada,... aliats i no competidors. Més en aquests moments.

Els principis que ens explicava Capdevila crec que són del tot encertats:
1. Consolidar el sistema català de protecció amb dos grans principis: solidaritat i treball comunitari.
2. Serveis d'atenció a les persones per a tothom, també les classes mitjanes: compromís amb allò que és públic, solidaritat intergeneracional, i cultura de l'esforç.
3. Assumir una societat diversa que ho serà per sempre més.


I divendres també varem celebrar un acte de Catalunya causa comuna, Les bones pràctiques per al progrés. I aprofitant les xarxes, ho varem poder retransmetre i seguir pel facebook (en la foto Jessica Fillol). Us reconamo l'enllaç de Raimon Obiols sobre l'acte.

Com deia avui també Raimon a l'acte de Lleida, "necessitem finestres d'oportunitat". De les aportacions, magnífiques, de la gent de divendres (Gemma Lienas, Miquel Miró, Ismael Palacín, Quim Sabaté, Jordi Marí, Carme Alumà, Josep Ma Villena, Maria Freiria, Josep Antoni Robles, i els que apuntaven des de la xarxa), recullo alguns apunts i reflexions per continuar enraonant: emprenedors socials, l'empresa (cooperatives economia social) com a transformador social; nova gestió en els recursos humans; més inversió en el millor capital, l'humà; cooperació amb la ciutadanisa compromesa i organitzada; la creativitat; les bones pràctiques que creen progrés; la responsabilitat social de les empreses; els valors de la solidaritat intergeneracional; repartiment de la riquesa i inversió; ...