Translate

dimecres, 22 d’abril del 2009

Civicus


Civicus, world aliance of citizen participation, és una xarxa de persones i organitzacions a nivell internacional, i es dedica a l'enfortiment de l'acció ciutadana i la societat civil. Té una premissa molt suggenrent que l'apunto: les societats saludables són aquelles que saben trobar un equilibri entre l'estat, el sector privat i la societat civil. Destacar "societats saludables", des d'un terme social, més enllà de l'ecològic.

Una de les iniciatives que promou Civicus a nivell internacional és l'Índex de la Societat Civil, i és l'Observatori del Tercer Sector qui desenvoluparà el projecte a Catalunya i a Espanya. Ahir varem celebrar la tercera sessió de treball del Consell Assessor de Recerca de l'Observatori i varem enraonar sobre l'avaluació de les variables de l'Índex: el compromís cívic, el nivell organitzatiu, la pràctica de valors i la percepció de l'impacte, de la societat civil. Serà una molt bona eina de treball un cop finalitzat.
Trobo particularment interessant una de les variables, la percepció de l'impacte. És a dir, quin és el pes de la societat civil en el PIB, quina capacitat d'incidència sobre les polítiques o sobre les decisions polítiques, quina imatge té ciutadania respecte la societat civil organitzada, quin grau de confiança, o sobre quins temes té més impacte,... més enllà del síndrome del patio trasero (sí, però no davant de casa), o de les causes de mobilització massa particulars i momentànies. Suggerent, caldrà continuar amb el treball.
És cert, cada vegada més, que la salut d'una societat també es mesurarà en el seu nivell d'activisme democràtic, en el contingut que prengui el terme ciutadania, i evidentment en les sinergies i sumes entre estat-sector privat-societat civil. I em puc avançar, crec que ho puc fer, a les conclusions de l'estudi: cal i caldrà invertir més perquè es donin unes més i millors condicions. En aquest sentit, cultura i accés a la informació (entorns urbans procipis a la cultura i el coneixement) és clau.
Darrerament un cúmul de coincidències, o no, (potser hi ha moviment) ha fet que m'aturi en aquestes reflexions, (aquest post i els anteriors), ja ho veieu.
Per cert, ja ha sortit el quadernet de la darrera sessió del Consell Assessor de Recerca, La crisi i el tercer sector: una oportunitat per a la transformació social. Molt adient.