Translate

diumenge, 16 de novembre del 2008

Responsabilitat social empresarial en temps de crisi

Aquest cap de setmana hem assistir a INNOVA 360º, un espai, físic i virtual, sobre innovació, a Mataró. L'oferta era realment de qualitat. I amb presència de l'activitat en xarxa a Mataró i al Maresme.
Divendres al matí, Ramón Jáuregui va fer una excel.lent xerrada sobre la responsabilitat social de les empreses. Les seves reflexions sobre la RSE i la crisi econòmica actual em semblen del tot oportunes. L' empresa ha revaloritzat el seu poder i ha incrementat els seus impactes en la societat, i l'Estat ha reduït la seva capacitat d'intervenció. La empresa és més poderosa, però també més vulnerable, l'augment dels seus impactes la fa més sensible a la societat.
És molt diferent la responsabilitat social, s'ha de buscar en tots els impactes, de l'acció social puntual i de marketing. La filantropia no és responsabilitat social, sovint fins i tot és contradictori a la mateixa política empresarial.
Segons Jáuregui la crisi no arrossegarà a l'oblit la RSE, ans el contrari, perquè la crisi posa en evidència comportaments irresponsables:
- augmenta la exigència de la societat per a i amb els directius i empreses
- augmenta la exigència d'un bon govern i de més transparència davant la gran opacitat actual
- s'incrementa el sentit de la responsabilitat, per exemple la lliçó de la prudència davant la crisi immobiliària actual
- hi ha més exigències de mecanismes de control intern
- cal adequació i realisme en el paper i remuneració de directius (reflexió sobre els incentius que poden ser perillosos)
- cal derrotar la visió a curt termini de l'activitat empresarial i la búsqueda del màxim benefici en el menor temps possible que ens ha portat a resultats tràgics.

Però, com premiar o castigar els comportaments de les empreses??. I empreses i entitats financeres que ens afecten a tothom i que tothom, sobretot els més febles, paguem les conseqüències. La responsabilitat social empresarial s'hauria de fer més transparent i més avaluable.

Va ser un plaer també el sopar que vam compartir alguns companys i companyes amb en Ramon Jáuregui dijous a la nit. És d'agrair que algú parli amb sinceritat i decantat el políticament correcte,... dels partits, del País Basc, de la situació econòmica,...