Translate

dimarts, 18 de novembre del 2008

La borsa o la vida

Fa uns dies vaig llegir un article de Josep Ramoneda (que ara em costa trobar a la xarxa) molt suggerent: invertir más en la vida que en la bolsa. La bolsa que no deixa de ser, un joc?, una especulaciò?..., i la vida, que representa els drets, la igualtat, les oportunitats, el progrés, l'educació, la ciutat,...

Crec que l'expressió de la "refundació del capitalisme" és molt excessiva. No m'ho crec, no s'han esmorteït tants interessos en un parell de dies. Sí cal canviar l'ordre de les prioritats. És necessari que s'aprengui i es prenguin mesures de tota aquesta crisi econòmica.

Per cert, quin és el projecte de la esquerra global? El necessitem i el necessitem compartir a nivell global, el sud i el nord.
Davant la crisi, algunes propostes de l'esquerra global podrien ser:
- una governança global que reguli els mercats pensant en les persones
- una legislació internacional que supervisi i apliqui una ética dels mercats
- més transparència i més equilibri entre els mercats financers i l'economia real
- més estat davant un model econòmic que s'ha comprovat injust i incontrolable
- una redistribució justa de la riquesa

Qui dèia que les ideologies havien mort? La ideologia és una manera de veure i d'entendre el món. I ja hem comprovat com ens va amb una manera de fer especulativa i de riquesa ràpida però enganyosa.
Cal canviar l'ordre de les prioritats, entre la borsa o la vida, em quedo amb la vida.

Pots consultar les resolucions aprovades en el darrer Consell Nacional del PSC i que són propostes i desitjos que ens agradaria compartir amb molts més.
Per una governança global
Per un canvi de rumb a Europa