Translate

diumenge, 16 de novembre del 2008

Dones a l'empresa

Em va agradar molt passejar per l'espai d'Innova, i saludar i xerradar amb gent coneguda de Mataró i vinculada a aquest sector. Vaig trobar un espai i un disseny interactiu, perquè innovar és interactuar, precisament. I vaig seguir una taula rodona amb dones directives.

Per obrir el debat, Mònica Geronés ens apuntava algunes de les situacions de dones emprenedors. Les compatibilitats i incompatibilitats en càrrecs directius i com són viscuts, "sovint representa una renúncia voluntària però condicionada amb les exigències del càrrec i les responsabilitats familiars". Les dones han continuat amb feines que són perllongació de les tasques tadicionalment desenvolupades per dones, i "cal fer un pas més, arriba a sectors més estratègics i innovadors". "Quin és el perfil de la persona directiva? un perfil de lideratge imaginari que és masculí i que cal trencar".
Elena Faba, presidenta del círculo mujeres de negocios, "sempre hem de demostrar més, i per això millor compartir eines, fer-nos fortes, capacitar-nos". I és l'objectiu de la xarxa, amb 2.700 dones que hi participen. "Trobem que les dones són emprenedores de negocis més petits, però més perdurables en el temps.
Em va fer especial il.lusió trobarme amb Felicitas Ordás, que ens coneixem de fa molts anys, i em vaig alegrar dels progressos de dones amb les que compartim la mateixa generació. Ha estat guanyadora del premi Global Salon Business Awars, Hollywood 2008. En el sector de la perruqueria el 90% són dones però triomfen els homes, "per a les dones representa més exigència i més dedicació en temps i en formació". "Per avançar, no es tracta només com talles els cabells, sinó quin projecte d'empresa tens".
També va compartir taula Roser Ramos, directora general d'Aretex, una empresa situada a Arenys de Mar amb més de 300 treballadors i treballadores. "Una senyora durant tota la vida havia fet de cap de compres, però era l'administrativa de compres, ara, és la cap de compres".
I Eva Ferrer, secretària de dones en xarxa. L'objectiu de la xarxa és incloure les dones a internet, perquè "és una gran oportunitat d'empoderament". Tenim dret a la informació i la comunicació i "les noves tecnologies són una oportunitat però també el risc d'una nova fractura digital entre gèneres". Internet és un espai horitzontal, "permet relacions i treball, socialització, comunicació, relacions públiques,... internet és interactivitat".
Per tancar el seminari, la conseller de Treball, Mar Serna, i que va enllaçar amb la primera xerrada del matí, "cal incorporar la conciliació i la igualtat d'oportunitats en el treball, també, com a part important de la responsabilitat social empresarial", i des de la seva conselleria és una dels eixos importants.