Translate

diumenge, 5 d’octubre del 2008

El Debat de Política General

foto Parlament de Catalunya

Aquesta setmana hem celebrat al Parlament el Debat de Política General. No faré tota la narració. Sí alguns apunts que destaquen idees que em semblen importants pels moments complicats que vivim.

El discurs d'inici del President Montilla va ser realista i amb voluntat de crear confiança. I aquesta és la responsabilitat dels representants polítics: no es poden amagar el problemes, ni s'ha de ser alarmista. Des de la mesura justa es pot afrontar els reptes.

La crisi econòmica té unes causes llunyanes, però les conseqüències són properes i afecta a les famílies, les empreses i la vida quotidiana. Com deia el President cal tenir perspectiva per fer aflorar els actius que tenim. Algunes mesures:

- Crear clima col.lectiu de confiança. Buscar la corresponsabilitat col.lectiva, la implicació de diferents actors per potenciar sinergies positives. Aquesta ha de ser la cultura del Govern.

- Que ningú resti enrerra. Vetllar per la cohesió social i territorial, protegir els més febles. Assegurar el sistema de benestar.

- Enfortir l'activitat econòmica. La competitivitat significa més inversió en el capital humà, en la recerca i en la innovació.

- Incrementar la inversió pública.

- Administrar els recursos públics amb rigor.

El debat ha tingut moltes paraules per a la crisi econòmica i pel finançament. El President i el Govern actuen amb fermesa i estratègia, fora dels tacticismes que no ens aporten res. I per això recullo algunes afirmacions en aquesta línea del mateix President. "No s'ha confondre l'administració general de l'Estat amb l'Estat, les Comunitats Autònomes també són Estat, i l'Estatut és una llei estatal que s'ha de cumplir". "No renunciar als potents instruments d'autogovern"(davant l'espera de la sentencia del TC i el finançament). I sobretot vull reforçar aquesta idea, ningú té res a guanyar sobre la base d'una frustació col.lectiva. Avís pels que practiquen el tacticisme de torn.

En aquesta mateixa línea també es va expressar Miquel Iceta. "Quin país volem? mai se'n surt des de la queixa, hem de posar en valor els actius, contra els pesimismes i per guanyar més confiança en les fortaleses. La política catalana està més atenta als perjudicis que a les raons, més en les declaracions que en el país i els ciutadans". Com deia al començament, necessitem crear confiances, i crec que és això el que la ciutadania espera dels seus representants.

En el debat sobre la inversió pública d'Estats Units per rescatar la crisi financera, no se'ns pot escapar de cap manera una reflexió: ara l'Estat ha de salvar un sistema que es pensava autosuficient, però ha pogut la cobdícia. Quantes lliçons!! pels que sempre han defensat la llibertat del mercat i la no intervenció pública. O en paraules del mateix Miquel, "una gestió temeraria en una globalitat desregularitzada" que ara han/hem de pagar els ciutadans i ciutadanes. Espero i desitjo que s'aprengui, però no les tinc totes.

Si voleu consultar més informació:

Intervenció del President Montilla // Intervenció de Miquen Iceta // Resolucions aprovades pel Parlament // Documentació sobre el Debat des del Parlament

1 comentari:

Gent de Biblioteca ha dit...

Amics i amigues de Mataró i el Maresme:

us fem arriba aquest mail a totes les persones i entitats que d'alguna manera o una altra hàgiu tingut relació, ja sigui des d'un àmbit professional o com a simples usuàris/-àries, de la Biblioteca Pública Pompeu Fabra de Mataró, per informar-vos que s'ha habilitat un blog de firmes perquè tothom que ho desitgi pugui deixar els se missatge per acomiadar-se de la Merecè Millan.

Com ja és de domini públic, la Mercè, després més de deu anys al capdavant de "La Pompeu", molt aviat haurà de deixar-nos per assumir noves tasques de major responsabilitat dins el departament d'organització territorial provincial de la Xarxa de Biblioteques Públiques de la Diputació de Barcelona.

Per això, nosaltres, "la Gent de biblioteca", hem pensat que fóra bo dedicar-li aquest modest homenatge, mitjançant aquest blog de firmes que hem obert.

Així que tothom qui vulgui li podrà deixar unes paraules per encoratjar-la en aquest nou camí professional que se li obre al seu davant. I, tanmateix, agraïr-li el seu treball i la seva dedicació que durant tot aquest temps ha esmerçat en aixecar una biblioteca pública de qualitat en la ciutat i comarca en què vivim.

L'adreça del blog de firmes és la següent: http://gracies-merce.blogspot.com
(Quan hi entreu llegiu les instruccions per adreçar-li els vostres missatges de comiat)

Esteu tots i totes convidats a dir-hi la vostra.

Adéu Mercè i MOLTES GRÀCIES!!

Gent de Biblioteca

(PREGUEM DIFUSIÓ D'AQUEST EMAIL, GRÀCIES)