Translate

diumenge, 13 de juliol del 2008

Festa major i Arenys de Mar

Estiu i festa major. Tot i que passi el temps, tot i que sembli que tot es banalitza, hi ha elements de festa major que perduren al temps, sembla que es resisteixin i tornin enrerra tossudament. Una festa major no deixa de ser una moguda de masses al voltant d'una crida. Suposo que per això a l'Edat Mitjana moltes viles compraven relíquies i buscaven el seu patró, que en certa manera era la recerca de quelcom que els hi donés identitat. I la relíquia era el que es portava a la época.

Cantem un himne a Sant Zenon,
Patró d'Arenys, la gaia Vila;
Que els nostres enemics confon
I ens fa la vida tan tranquil.la.
Honor i glòria a Sant Zenon!
Aquests dies molts pobles del Maresme celebren la seva festa major.
Dimecres passat vaig assistir a la festa de Sant Zenon d'Arenys de Mar a invitació del seu alcalde, i un amic, en Ramon Vinyes. I vaig poder saludar també a amics i amigues d'Arenys, comentar projectes en marxa, i els alcaldes de les poblacions properes, de Caldes d'Estrach, de Sant Pol, d'Arenys de Munt, ... Va ser molt agradable, i els focs, i la terrassa i la conversa sobre el port, una delícia.

Aprofito aquesta reflexió sobre la festa com a excusa, per recomanar-te una visita. Al poble, al port, i al cementiri de Sinera. Hi ha una calma i una vista sobre el mar que té pocos competidors (foto). I aprofito per transciure un troç del poema de Salvador Espriu de Sinera.
Quina petita pàtria
encercla el cementiri!
Aquesta mar, Sinera,
turons de pins i vinya,
pols de rials. No estimo
res més, excepte l'ombra
viatgera d'un núvol.
El lent record
dels dies que són passats per sempre.