Translate

dilluns, 7 de juliol del 2008

El congreso del PSOE, algunes idees

Cap de setmana en el congreso federal del psoe. Breus impressions i idees.

"Los valores sostienen nuestras políticas", recullo l'afirmació de Zapatero i em reforça en una reflexió que fa un temps que persegueixo i reivindico. L'acció política ha de respondre a un relat, el relat és el que dissenya l'acció política. I el relat és el que hem de comunicar i compartir amb els ciutadans i ciutadanes. Va més enllà de l'acció immediata i del titular, ha de tenir trajectòria i projecció de futur. Explica el perquè de l'acció. I ho hem de fer comprensible i compartit. Les comissions i les resoluciones del 37è congreso parlen d'idees, i d'avenços, en temes com la laïcitat, l'avortament, el dret de vot dels immigrants, ...

"Socialismo e igualdad de género, un camino común". És un llibre de Rosa Ma Capel amb motiu del 30è aniversari de la Secretaría de Igualdad i es va presentar dissabte al matí en un espai del mateix congrés. Va ser un plaer escoltar i parlar en directe amb grans dones com Ma Teresa Fernández de la Vega, Matilde Fernández, Dolors Renau, Rosa Ma Capel,... I una idea, la trajectòria feminista i la lluita per la igualtat ha estat paral.lela al socialisme. "Cuantas mujeres se han perdido, cuánto talento,... i no nos lo podemos permitir como sociedad porque nos empobrece", en paraules de Ma Teresa Fernández, que també va aprofitar per anunciar que la fiscalia recurrirà la decisió de la audiència de Barcelona en el cas de les investigacions per suposades interrupcions voluntàries de l'embaràs.

"La España plural es la España real". Ens va agradar molt la segona intervenció de Zapatero al plenari de divendres a la tarda. La idea d'Espanya no es pot deixar al PP, ja sabem quina és i com la utilitza. El PSOE té una assignatura que és assumir i compartir entre tots els territoris l'Espanya plural i diversa i actuar amb conseqüència, en el relat i en l'acció política, abordar el debat sense complexos, i així ho va expressar el seu secretari general. Necessitem trencar amb tantes malconfiances. El PSC extendre i buscar aliances del seu model federal. Es va explicitar també el suport al pluralisme lingüístic, rebuig per tant del Manifiesto en defensa de una lengua común que impulsa el ranci nacionalisme espanyol. Des de la mateixa diversitat que ens caracteritza, des del respecte a la diversitat, desde la voluntat de voler representar la realitat, des d'un projecte comú i divers a l'hora, només els socialistes podem ser capaços de representar aquesta Espanya plural i que és l'Espanya real. Magnífica intervenció de Dani Fernández en nom de tota la delegació catalana.

La nova executiva apunta canvi. Ens felicitem pels companys Carme Chacon i Miquel Iceta. Algunes secretaries que trobo molt suggerents i crec responen a nous objectius d'acord amb les realitats de la nostra societat: ciudades y política municipal, libertades públicas y derechos de ciudadania, conciliación laboral, integración y convivencia. La cohesió ens la juguem en els nostres barris i ciutats (ho dic sempre), les polítiques urbanes o de ciutats, han d'anar més enllà de la clàssica política municipal, perquè ha d'incorporar més coneixement i més agents sobre les transformacions de la ciutat que l'acció del dia a dia, amb la voluntat d'aproximar molt més la resposta. Zapatero segueix un full de ruta pel que fa als drets socials, més democràcia i més estat de dret són més drets de ciutadania. Precisament la primera executiva que s'ha trobat avui llença un missatge, "extender la democracia".

Han estat dies de fer passadissos també. De saludar companys i companyes, de conversa, d'observar, de compartir valors amb molta més gent, de projecte comú, de bromes, de fer repàs del que fem, de calor, de passar la bossa cada vegada per les màquines registradores, de portar un penjoll al coll que ens identificava, de reunions a la una de la matinada, d' algun cop de cap en alguna comissió, ... d'idees i de relat.

El Maresme hem participat amb quatre delegats, en Joan Rangel, en Santi Fontbona, en Joan Antoni Baron, i jo mateixa, i tres convidats, la Carme Bastida, en Tomàs Esteban i en Cinto Lacalle. I 94 delegats i delegades del PSC pujàvem a l'AVE divendres al matí cap a Madrid. Una bona delegació. Ara toca el nostre.

Si t'animes pots informar-te més clicant els enllaços al llarg del text i en todo sobre el congreso en la pàgina del PSOE. I sobretot també pots visitar algunes fotos, a la secció "imatges" del blog trobaràs l'àlbum del congrés.