Translate

dilluns, 16 de juny del 2008

Una idea de Catalunya

Raimon Obiols explicava en el seu blog que un dels objectius de la convenció pel futur és crear "intel.ligència col.lectiva" en la casa de les esquerres. Em sembla una definició perfecta. Per la necessitat d'intel.ligència política actual, i pel fet que sigui col.lectiva, és a dir, des del debat i la trobada, la reflexió i les idees, ... i sobretot sense complexos. Perquè sovint els partits en tenen massa, de complexos.

Divendres 13 varem presentar el llibre "Una idea de Catalunya" a la llibreria Robafaves de Mataró, amb en Jordi Font com a principal convidat i amb en Pep Puig. És un llibre precisament que vol sumar intel.ligència col.lectiva sobre el catalanisme. I és aire fresc. Crec, que pel que significa d'aportacions diverses, i pel fet de presentar altra manera d'entendre Catalunya, jo diria més real, més positiva, més proactiva, i fugint de la queixa estèril del victimisme.

La legitimitat en democràcia és el pacte, com deia en Jordi Font, i des d'aquest pacte apostem per un model federal. Això sí, tenim una assignatura pendent, la del coratge per fer la pedagogia política d'assumir l'Estat tal i com és, plurinacional. L'estat democràtic precisament és la distribució del poder, també territorial.

Davant la globalitat del món, necessitem de "pactes de les interdependències". És una idea molt suggerent, on els estats nacions perden força davant nous eixos i relacions més dinàmiques. Davant els canvis, deia l'altre dia a Robafaves com ho dic quan tinc oportunitat, també tenim la necessitat de treballar per una idea de Catalunya més atractiva i que sumi majories. Un país amb el que paga la pena identificar-se, perquè dóna oportunitats pel projecte de vida dels individus i perquè convida a compartir un projecte col.lectiu, basat més en el futur que en el passat. En aquest sentit, i recollint elements del debat, la multiculturalitat fragmenta, i la interculturalitat fusiona. Sense aquesta fusió, no hi ha nació.

Foto Jaume Alvarez