Translate

diumenge, 18 de maig del 2008

El futur de l'autogovern


Anoto algunes reflexions, breus, que em semblen suggerents. De la jornada de la Convenció pel Futur celebrada divendres 16 de maig, concretament de la taula sota el títol "El futur de l'autogovern".


Margarita Saez-Díez. Les posicions negatives cap a Catalunya són compartides no només per la dreta, també per l'esquerra no perifèrica. Si la sentència del Tribunal Constitucional és negativa, tindrà un impacte de desestabilització a Catalunya, però també a Espanya, i creixeran les posicions sobiranistes.

Miquel Caminal. Els tres fonamentals del catalanisme és que un poble és lliure quan s'autogoverna, i Catalunya forma part d'Espanya com a projecte no obligat, sí compartit. Portem trenta anys intentant que sigui compartit. Des de Catalunya cal buscar aliances amb els altres per tal de reconèixer Espanya com a Estat plurinacional i plurilingüístic.

Josep Oliver. En la desafecció cap a Espanya hi ha una base econòmica, i cal tenir present dos grans canvis que s'han produït: les decisions econòmiques ja no depenen d'Espanya, depenen de la Unió Europea, i hem deixat de ser la fàbrica d'Espanya. Tenim dos grans reptes: les polítiques vinculades a la demografia (immigració, envelliment,...) i la manera de produir (educació/competitivitat/infraestructures). L'autogovern i el finançament han de respondre a aquestes reptes. Si no, la desafecció creixerà.

Miquel Iceta. El futur de l'autogovern és el desplegament de l´'Estatut. Necessitem, els ciutadans necessiten, transparència de les postures dels partits al respecte. Patim un excés de tacticisme que fa perdre credibilitat a la política catalana. L'actual competició de virilitat nacionalista desmobilitza. Volem eixamplar el sentiment cívic del catalanisme, la unitat civil per mobilitzar majories.

Miquel Roca. El futur es juga ara, s'ha fet present. L'autogovern depén de la voluntat política de com es llegeixi la Constitució i l'Estatut. El debat està centrat en la voluntat política i no en qüestions jurídiques. L'EAC ha estat aprovat per dos parlaments i refrendat pel poble de Catalunya, la institució, el Tribunal Constitucional (en referència a la sentència sobre l'EAC) es deu a aquesta voluntat del poble.

Ernest Maragall. El full de ruta és l'Estatut, com afrontaríem la situació actual (els reptes) sense l'Estatut 2006?. Ens hem de creure que Catalunya és un subjecte polític i ens hem de creure el projecte federal per a Espanya, i ho hem d'explicitar. Quins són els altres federalistes? els presidents de les CCAA. Quina és la veritable càrrega en la despesa segons les competències tranferides?. Cal no barallar-nos amb les altres CCAA, diguem-li junts a l'Estat.