Translate

dilluns, 23 d’abril del 2007

Ségolène Royal cap a la presidència de França

Des del començament de la campanya francesa em va atraure la figura de Ségolène i el seu discurs. Crec que ha proporcionat alguns elements que la gent espera i demana a la política actual. Trencar amb els tópics de sempre, mirada lluny i concreció alhora, esperonar i implicar els mateixos ciutadans i ciutadanes en un projecte compartit, generar confiança des de la capacitat de generar optimisme i esperances, i un estil diferent i fresc en definitiva.

Seguint amb la reflexió sobre la política, crec que no es tracta ja de qui dóna més en la carrera de les promeses, sinó de parlar un llenguatge diferent i crear empaties. Empatia com l'habilitat d'entendre els altres, els sentiments, els comportaments,... I des de la comprensió i la intel.ligència, avançar les respostes.

Un llenguatge en la justa mesura, entre el políticament correcte a vegades massa previsible i cansino, i el populisme provocador que exalta els problemes però que no representa solució als mateixos problemes.

Ségolène no ho ha tingut fàcil, però des de la tenacitat ha fet una bona campanya, i sobretot ha sapigut connectar. Més enllà del que es diu, com es diu i què es transmet. Tant important el discurs com el transmetre la convicció.
En aquest sentit, suggereixo aquest article de l' amic Toni Gutierrez, escrit al començament de la campanya a la tardor passada i que comparteixo del tot. El que diu, avui ha tingut el recolçament de molts ciutadans i ciutadanes francesos.

Doble satisfacció per tant, pels resultats de la primera volta, i perquè benvinguda Ségolène, i Bachellet,... dones i noves formes de fer política, quan les dones sempre hem de demostrar un plus més.

La participació tan alta, el 85%, denota l'interés creat. I segurament també el temor a la situació del 2002, que varen passar Chirac i Le Pen en la primera volta. Recordo una amiga francesa socialista que m'explicava que molts van anar a votar amb la ma tapan el nas, en una elecció entre lo malo i lo peor. Potser temerosos d'una situació com la viscuda ha fet que molts ciutadans sortin a votar. Però en qualsevol cas vol dir que no deixa impassibles.
Ara fins la segona volta la campanya serà molt renyida, i molt interessant. La seguirem.
I us suggereixo mentrestant el video del discurs de Royal un cop coneguts els resultats, de satisfacció, de mà estesa, de buscar complicitats, i des dels valors i el valor. I també el contingut del Pacte Presidencial que és el contracte amb la ciutadania.
Discours du premier tour
Pacte présidentiel

2 comentaris:

terrayus ha dit...

pues va a ser que no....

Consol Prados Martínez ha dit...

pues ya veremos..., tot i que la dreta sembla sumar i Sarkozy és el favorit, cal saber què farà Bayrou, i sembla ser que la dreta ha estat més mobilitzada en aquesta primera volta. També els prosnòstics de Royal al començament eren baixos.
En qualsevol cas, serà molt interessant.