Translate

diumenge, 25 de febrer del 2007

Primera pedra de Tecnocampus Mataró


Divendres passat, 23 de febrer, varem celebrar la primera pedra de Tecnocampus a Mataró. Recordo fa anys sent regidora de l'Ajuntament que ens començaven a explicar el projecte. Ambiciós, i suposo que com a tal ha costat la seva concreció i visibilitat. Es va posar la primera pedra, que vol dir obra, que vol dir quelcom palpable, a un projecte que fa temps que es treballa.

La transformació de la part de la ciutat El Rengle serà espectacular. El projecte en sí crec que es resumeix en les paraules de presentació: formar, crear, innovar, connectar. La formació i les escoles universitàries, les empreses, la conexió entre formació i economia competitiva, i la connexió per no perdre el tren i aprofitar les noves oportunitats.

El dinamisme de Mataró passa ara per acompanyar la transformació social i econòmica de la ciutat amb intel.ligència i visió de futur. No és només un projecte de ciutat, que ho és molt, sinó també un projecte de Regió Metropolitana i d'una de les principals ciutats de Catalunya, com ho va dir el conseller Castells i el mateix alcalde Joan Antoni Baron.

El Rengle significa un concepte de ciutat que aprofita els reptes per convertir-los en oportunitats. Una visió de ciutat sostenible i en equilibri amb el seu entorn, amb el Parc del Mar com a espai ciutadà que guanyem als antics espais industrials. I una visió de ciutat oberta, emprenedora i dinàmica amb el Tecnocampus, pel que representa d'innovació basada en la economica del coneixement.

Però hi ha més. Aquesta aposta significa també evitar bretxes digitals. És a dir, evitar que amb les noves tecnologies uns tinguin més recursos que altres. La informació i l'accés a la informació és disposar de recursos, és poder, i és llibertat d'elecció. Disposar d'aquests recursos o no, pot suposar tenir més oportunitats o no. Tot avança molt depresa i ara potser més que mai el risc d'exclosió passa per l'accés a la informació i als recursos del coneixement.

Per tant, celebrem un projecte que és l'exemple de la ciutat per gaudir, de la ciutat dinàmica i connectada, i de la ciutat cohesionadora. Actuar amb intel.ligència i un bon punt d'imaginació per afrontar i acompanyar la ciutat i els ciutadans en les transformacions globals que ens afecten de manera local.

Primera pedra
Article de Manel Mas de 25 de febrer
Entrevista a Pilar Gonzalez a Capgros
Article de Joan Antoni Baron